Dextros används effektivt till bryggning I hemmet
Dextros brukar tjäna som en betydelsefull ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks fortskrida en bestående debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller om man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.
En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det faktiskt icke spelar någon roll.
Något man tvingas minnas är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.
Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att påverka resultatet. Om du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undvika att blanda på känsla.
